Pinceszínház, Itt és Most Társulat

RUSZT Megnyitó

44 44 people viewed this event.

A Pinceszínház évadnyitó sajtótájékoztatóját követően hivatalosan is megnyitjuk a 4. Ráday Utcai Színházi Találkozót. A partnerszervezetek felkérésére köszöntőt mond Fehér Renátó, József Attila-díjas költő.

A megnyitón közreműködnek a Pinceszínház, az Itt és Most Társulat, a Stúdió K, a MáSzínház és a VerShaker képviselői.

A 4. Ráday Utcai Színházi Találkozó az Itt és Most Társulat, a Stúdió K, a MáSzínház, a Pinceszínház és a VerShaker közös fesztiválja. Eredetileg a pandémia utáni újranyitás hívta életre ezt az együttműködést, akkor ReStart Feszt néven indítottuk együtt az évadot 2021 őszén. A RUSZT 2022-ben a Magyar Fesztivál Szövetség által minősített fesztivállá vált, 2023-ban pedig a nemzetközi fesztivál térképre is felkerült, ír és portugál vendégelőadókkal. A rendezvény megkapta az EFFE Label-t, ami az European Festivals Association (EFA) minősítő pecsétje, azok az európai fesztiválok kaphatják meg, amelyek elkötelezettek a művészetek és részvételiség, közösségi összefogás és nemzetközi nyitottság mellett.

2024-ben a fesztivál fókuszában a változás áll, hiszen érzékeljük, hogy a kultúrafogyasztási szokások, a művészet lehetőségei és feladatai átalakulóban vannak. Egyfelől elfogadjuk a külső tényezők által kiváltott körülményeket, és reagálunk rájuk; másfelől a változás kiváltására való törekvést is missziónknak érezzük. A RUSZT az alkotókat és a befogadókat egyaránt kapcsolódásra, új utak keresésére készteti. 

Mi várható a 2024-es fesztiválon?

A 2024-es fesztivál egy magunk között Alfa-napnak hívott nulladik nappal startol (10.21.), ahol az Alfa-generációnak szóló színházi nevelési, ifjúsági színházi programok lesznek a fókuszban. Kedden Siklósi B. Judit kiállítás megnyitóján és két színházi előadás, a Médea (Pinceszínház) és a Lélekvesztő (Itt és Most) kerül bemutatásra, majd a következő két nap az off-broadway programjaival telik: a nemzeti ünnepen és az azt követő csütörtökön előkészítjük a fesztivál hagyományosan intenzív három napját.  A teljesség igénye nélkül: Stuart Mária premier a Stúdió K-ban, inkluzív színházi nyílt próba és workshopok a MáSzínházban, VerShaker Jordán Tamással, beszélgetés a független színházi szféra helyzetéről a Pinceszínházban, magyar és angol nyelvű impró előadások és workshopok az Itt és Mostban, előadások, garázsvásár, koncerttel egybekötött záróbuli.  A közterületeket és az utcát  VERSengő városi séta vonja be a játékba. A nemzetközi vonalat idén is visszük tovább, és a lokális sajátosságokat büszkén osztjuk meg V4-es országokból érkező imprós vendégeinkkel.

Részletes program:https://ittesmosttarsulat.hu/ruszt/

A RUSZT Ferencváros Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

URL:

 

Dátum és idő

2024-10-21 @ 18:00
 

Esemény helyszín

 

Esemény kategória

Megosztás