Délelőtti Örömjáték – Minden kedden az Itt és Most Közösségi Térben

2023. máj 15. | Itt és Most Társulat Hírek és Blog, Saját híreink

Kedd délelőttönként nyitva az Itt és Most ajtaja: Gregus Laci a felnőtt résztvevőket várja a 9.30-12.30-ig tartó improvizációs tréningen. Ebben a bejegyzésben ő és néhány résztvevő mesél élményeikről.

Miért jó Délelőtti örömjátékra járni?

Először is, mert délelőtt van. 🙂 Alapvetően azokra gondoltunk, akiknek napközben van szabadidejük, este pedig dolgoznak, vagy a család miatt nem tudnak eljutni improvizációs tréningre. Nekik is szükségük van olyan programra, ami megmozgatja, feltölti őket. A délelőtti játék energetizál – még frissen érkezel, és még frissebben folytatod a napod. Imprózni öröm. Ha pedig a délelőttödet egy felpörgető, vidám örömjátékkal indítod, a teljes napod megváltozik, több örömöt találsz majd benne.

Van, aki szabadúszó nyelvtanárként jár hozzánk – nem csak azért, mert szeret játszani, de azért is, mert így olyan készségeket gyakorol, amik segítik a munkájában, és olyan játékokat tanul, amiket fel tud használni a tanítás során. Van, aki család mellett érkezik egy-egy alkalomra – így neki is van lehetősége közösségben lenni, vidáman tölteni az énidejét. És van, akinek időközben megváltozott az élete, nem tudja vállalni a délelőtti játékokat, de annyira megszerette az imprót és a szabad játékot, hogy már nem akart lemondani róla, ezért becsatlakozott egy esti csoportba. Bizony, aki megérzi, hogy milyen sokat ad az imprózás, az sokszor már nem is akarja abbahagyni.

Hogy miért imprózz az Itt és Mostban délelőttönként Te is?

Nálunk lehetőséged van arra, hogy szabadon, önmagad kipróbálva játssz, felnőttként, felnőttek között. Mert elsajátíthatod az impró alapelveit egy elfogadó közegben, olyan társakkal, akik szintén szeretnek játszani. Mert szeretünk nevetni, és ezzel felpörgetni a napunkat és magunkat.

Ha szívesebben hallod mástól, a résztvevőink így meséltek a Délelőtti örömjáték improvizációs tréningről:

„A pillanatban lenni, elfelejteni a külvilágot. Ezt jelenti nekem a délelőtti örömjáték. A játékoknak köszönhetően valahogy kikapcsol a folyton zakatoló agyam, a megfelelési kényszerem, és bekapcsol a felhőtlen, játékos részem és három órán át elfelejtem a külvilágot, a problémáimat és a tennivalókat. Nem kell semmiféle felkészülés, valahogy a játékok olyan gondolatokat és ötleteket hoznak elő belőlem, amikre nem számítok. Klassz és elfogadó hangulat alakul ki, ahol tényleg nincs rossz döntés, vagy rossz jelenet, és nem tragédia, ha valamiről úgy érzem, nem úgy sikerült, ahogy elterveztem. Sokat tanulok magamról, a partnerrel való közös játékról és az egymásra figyelésről, ami aztán átszivárog a hétköznapjaimba is. És sokat tanulok az impróról is, ami egy csodálatosan szuper technika a bátorság növelésére.”

„A Délelőtti örömjáték számomra felhőtlen gyermeki örömöt és a játékot, önfeledt játékot adott és olyan tudatállapotok és hangulatok megélését, amiket amúgy ritkán tapasztaltam meg, főleg ennyire intenzíven és gyorsan váltakoztatva, egy biztonságos közegben.”

„Miért szeretek imprózni?

Először kétkedve fogadtam, amikor egy barátom meghívott a csoportba, hogy megy-e ez nekem, biztosan jobb lennék a hagyományos színjátszásban, amikor egy konkrét, előre tudható szerepet kell alakítani. Megszerettem az imprót, mert…

  • kikapcsol a gondolataimból, a hétköznapi problémákból
  • kreatív, fejleszti a spontenást, reakciókat, másikra figyelést, amit való életben lévő szituációkban is lehet kamatoztatni
  • fejleszti a szókincset
  • nyelvtanárként a munkámban is tudok egy-egy játékból ihletet meríteni
  • jó a társaság, lehet pl. más egyéni vállalkozókkal, hasonló gondolkodású emberekkel ismerkedni”

„Annyira szeretek járni, hogy receptre írnám fel mindenkinek vagy ajándéknak adnám. Tökéletes kikapcsolódás. Amikor ott vagyok, az tényleg az „itt és mostban” történik, olyan élvezetes, sodró lendületű, feltöltő örömjáték, mindent ki lehet zárni közben. Önismeretre is kiváló. Le lehet tenni a betanult és gyakorolt szerepeinket, és újra lehet vidám gyereknek lenni, hisztis főnököt játszani, bármit, ami csak az eszünkbe jut, és ezen még jókat is lehet nevetni.”