Miből lesz a cserebogár? – Társulati tagjaink és az improvizáció gyökerei

2023. máj 24. | Itt és Most Társulat Hírek és Blog, Saját híreink

Az Itt és Most Társulat tagjai az élet legkülönbözőbb területéről hoztak személyes tapasztalatokat, amelyek elegye egyedivé teszi a társulat előadásait és tréningjeit, Johnstone és Spolin szellemiségével átitatva.

Fotó: Varju Nándor

A Társulat

Az Itt és Most tagjai többféle irányból érkeztek meg az improvizációhoz és egymáshoz. Társulatunkban van diplomás színművész, drámapedagógus, gyógypedagógus, felnőttképzési szakember és szerencsénkre olyan is akad, aki ért a projektvezetéshez és a számok világához. Ez a diverzitás tett minket azzá, akik vagyunk, különbözőségeink segítettek abban, hogy olyan projekteket, előadásokat, tréningeket hozzunk létre, amik az Itt és Most sajátjai.

A társulati tagok egyedi képességei, kutatási és érdeklődési területei, sőt, hobbijai is nagyban befolyásolták azt, hogyan keletkeztek improvizációs előadásaink. A multik világát, az open office környezet sajátosságait korábban több tagunk is megtapasztalta, így amikor céges csapatépítő előadásainkat és tréningjeinket terveztük, nagyban tudtunk építeni az ő élményeikre is. Természetesen a felnőttképzés területéről behozott tapasztalatok, a tréneri szakmai háttér mindenképpen szükséges volt ezekhez a formákhoz. Más korosztályokra szabott előadásokban éppen a pedagógusi véna jött jól – a MesélŐk fejlesztésénél fejlődéspszichológiai és mesepedagógiai ismereteket osztottunk meg egymással, és az sem jött rosszul, hogy van köztünk egy hivatásos mesemondó is. A Memento-nál a filmek világában mélyedtünk el, és különböző történet építési narratívákat vizsgáltunk meg, valamint mozgás kultúránkat fejlesztettük – apropó, tudtátok, hogy van köztünk thai-chis múllttal rendelkező társulati tag is? 

Az improvizáció gyökerei

Egy szó, mint száz: végtelenül élvezzük azt, hogy különböző tudáselemeinket megoszthatjuk egymással, ugyanakkor a közös alapokat nem csak magunknak köszönhetjük. Hálásak vagyunk mindazoknak a kortárs hazai és nemzetközi trénereknek, imprósoknak, akik megosztották velünk a improvizációról szerzett tudásukat, teret teremtettek számunkra a tapasztalásra és fejlődésre. Emellett tisztelettel tekintünk a 20. század úttörőire, azokra az improvizációs nagymesterekre, akiknek munkássága az egész műfajt – és a mi módszertanunkat is – megalapozta.

Viola Spolin (1906-1994) színész, rendező, pedagógus, szerző az 60-as években írta meg nagyhatású művét, a Színházi Improvizációt, amihez tapasztalatait nem csak színészekkel szerezte, hanem hátrányos helyzetű gyermekekkel és felnőttekkel dolgozva fejlesztette ki módszereit. A Theatre Games komplex képzési rendszer megalkotója mélyen hitt abban, hogy mindenki tud játszani, improvizálni. Ha szeretnétek róla többet megtudni, hivatalos weboldalán böngészhettek: https://www.violaspolin.org/bio

Keith Johstone (1933-2023) Theatre Sports és az Improv System megteremtője, két legendás imprótársulat alapítója. Workshopjaival, tréningjeivel improvizatőrök nemzedékeit nevelte ki világszerte, közvetlen és közvetett módon is meghatározza mindazt, amit ma az improvizációt megközelítjük. Munkássága megkerülhetetlen, aki impróval kezd foglalkozni, előbb-utóbb szeretné beszerezni Impro – Improvisation and Theatre és Impov for storytellers c. könyveit. Segítünk: https://www.keithjohnstone.com/writing 

“The best laughs are on the recognition of truth.” – állítja Keith. Csatlakozunk.

Jegyvásárlás és műsor: https://ittesmosttarsulat.hu/musorok/