2024.05.26. vasárnap – Ferenc tér

Mesélő Terek – Ferencvárosi Gyereknap

5 szerző 5 ferencvárosi helyszínből inspirálódva 5 mesét írt: ez fogad majd benneteket május 26-án, vasárnap a Ferenc téren. Játék és kikapcsolódás vár minden családot, reggel 10 órától este 6 óráig együtt örülhetünk a gyermeknapnak!

Ferencváros emblematikus helyszínei tele vannak történetekkel. Mi lenne, ha ezek a terek mesélni tudnának? Az egész napos, szabadtéri családi programon többek között zenés, improvizációs színházi előadásokkal készülünk, ahol a cselekményt a közönséggel együtt, a gyerekek ötletei mentén alakítjuk. Lakjuk be közösen a teret, írjuk tovább közösen a meséket!

Mesejáték

Kapcsolódás

Együttlét

Az öt emblematikus, ferencvárosi helyszín, amelyekről a mesék szólnak:

Szerzők:

 • André Ferenc
 • Kalapos Éva Veronika
 • Kollár Árpád
 • Rump Tímea
 • Tarr Ferenc

Grafika, kiadvány tervezés:

 • Szabó Imola Julianna

Szerkesztés:

 • Kiss A. Kriszta
 • Górász Péter (FISZ)

Zenészek:

  Itt és Most Társulat imprószínészei:

  • Bán-Horváth Veronika
  • Bernát Imola Tímea
  • Borbás Gergő
  • Gregus László
  • Janó Anna
  • Madaras Attila
  • Szőke Gábor
  • Varju Nándor

   Mivel várunk még benneteket?

   Mesélő Terek projekt és Gyereknap több szervezetet összefogásában jön létre, így a város- és játékélmény is sokszínű lesz: néptáncfoglalkozás, zenés mulatság, kézműveskedés, étel-italvásárlási lehetőség is lesz a helyszínen. Az improvizált színházi előadások 20-25 percesek, egy-egy történet megnézése után, előtt lesz lehetőségetek mást is kipróbálni.

   Mesekuckóval, ingyenesen elvihető mesefüzettel, csillámtetoválással, arcfestéssel, kollázskészítéssel és rajzolással várjuk egész nap a kicsiket és nagyokat, hogy igazán élményteli legyen a gyermeknap.

   Milyen korosztálynak ajánljuk a programot?

   A családi meseelőadásokat leginkább az 5-10 év körüli korosztály élvezi, de kistesóval, nagytesóval, nagyszülőkkel együtt is gyertek bátran, jól fogtok szórakozni.

   Terek és történetek

   Groupama Aréna (Fradi Stadion) 

   Ha Ferencváros, akkor foci! Kihagyhatatlan helyszíne a Mesélő Terek projektnek a Groupama Aréna. Zöld-fehér színek, gólok, kapufák, a stadion melletti szobrok, a játék, győzelem, sas, koszorúk, kupák… vajon mire inspirálják ezek gyereknapi előadásunk közönségét és a színészeket? Mi jut eszetekbe a fociról? És vajon mire gondolt a szerző?

   A Fradi Stadion meséjét a FISZ és az Itt és Most felkérésére Kollár Árpád írta.

   Mese címe: Csoda az arénában

   Ferenc tér színpadán látható: 2024.05.26. vasárnap 10.40.

   Az improvizált előadásnak a megírt történet jelenti a kiindulópontját, ám a gyermekek ötletei alapján egy egyedi, alternatív történet is megszületik a színpadon. Természetesen a mese szerzői változata is elhangzik, és később online is elérhetővé válik Kollár Árpád meséje.

   Ferencvárosi  Vasútállomás

   Vonat, vonat, vonat. Villanymozdony, dízelmozdony, teherkocsik, személykocsik… Ti is imádtok vonatokat nézni? Magyarország legnagyobb területű pályaudvara a Mesélő Terek projektből sem maradhatott ki. Ottjártunkkor megtudtuk, mi az a gurítódomb, és megfigyelhettük a sínek menti élővilágot is. (Van!) A Ferencvárosi Vasútállomás meséjét a FISZ és az Itt és Most felkérésére Tarr Ferenc írta.

   Mese címe: Ferkóvárosi pályaudvar – avagy egy randevú margójára –

   Ferenc tér színpadán látható: 2024.05.26. vasárnap 11.40.

   Az improvizált előadásnak a megírt történet jelenti a kiindulópontját, ám a gyermekek ötletei alapján egy egyedi, alternatív történet is megszületik a színpadon. Természetesen a mese szerzői változata is elhangzik, és később online is elérhetővé válik Tarr Ferenc meséje.

   Zikkurat

   Mit keres egy Zikkurat Budapesten? Egyáltalán, mi az a Zikkurat? Ha a Duna parton sétáltok, vagy épp színházba, koncertre érkezetetek, ti is felfedezhetitek a IX. kerületnek ezt a különleges építményét, sőt, fel is sétálhattok a tetejére. Az ősi mezopotámia karakteres épületére emlékeztető kilátóból szemmel tarthatjátok a Gellért-hegyet, Szabadság hidat, és élvezhetitek a panorámát. A Zikkurat lábánál kis labirintusban is bóklászhattok – belemesélhetitek a közös mesénkbe is. A Zikkurat meséjét a FISZ és az Itt és Most felkérésére Rump Tímea írta.

   Mese címe: Milen és a türkiz Nyúltilop

   Ferenc tér színpadán látható: 2024.05.26. vasárnap 14.30.

   Az improvizált előadásnak a megírt történet jelenti a kiindulópontját, ám a gyermekek ötletei alapján egy egyedi, alternatív történet is megszületik a színpadon. Természetesen a mese szerzői változata is elhangzik, és később online is elérhetővé válik Rump Tímea meséje.

   Nagy Vásárcsarnok

   Központi Vásárcsarnok. Nagycsarnok. Zsolnay-cserepek, kovácsoltvas ívek, gömblámpák, és közben illatok, ízek, színek és formák… csoda-e, ha megihletett minket ez a varázslatos helyszín? Története önmagában is magával ragadó, ez alkalommal azonban megengedjük maguknak, hogy elrugaszkodjunk a tényektől, és a fantázia birodalmában kalandozva szőjünk egy mesét, együtt, veletek. A Vásárcsarnok meséjét a FISZ és az Itt és Most felkérésére André Ferenc írta.

   Mese címe: A parfümkészítő kedvese

   Ferenc tér színpadán látható: 2024.05.26. vasárnap 15.30.

   Az improvizált előadásnak a megírt történet jelenti a kiindulópontját, ám a gyermekek ötletei alapján egy egyedi, alternatív történet is megszületik a színpadon. Természetesen a mese szerzői változata is elhangzik, és később online is elérhetővé válik André Ferenc meséje.

   Ferenc tér

   A projetben a Ferenc tér kiemelt szerepet kap, hiszen amellett, hogy az egyik történetünket ez a tér ihlette, gyermeknapi rendezvényünk helyszíne is. A  Berzenczey utca, Bokréta utca, Tompa utca és Balázs Béla által határolt  tér az 1838-as jeges árvíznek köszönheti létrejöttét. Kisgyermekek, gimnazisták, külföldi cserediákok, családok, sakkozó nyugdíjasok, sportolók, helyi lakosok egyaránt használják a közterületet. A Ferenc tér meséjét a FISZ és az Itt és Most felkérésére Kalapos Éva Veronika írta.

   Mese címe: A párizsis zsömle

   Ferenc tér színpadán látható:  2024.05.26. vasárnap 16.30

   Az improvizált előadásnak a megírt történet jelenti a kiindulópontját, ám a gyermekek ötletei alapján egy egyedi, alternatív történet is megszületik a színpadon. Természetesen a mese szerzői változata is elhangzik, és később online is elérhetővé válik Kalapos Éva Veronika meséje.

   A Mesélő Terek mesefüzetét online itt is elolvashatod:

   Mesélő Terek – Ferencvárosi gyereknap támogatói:

   A projekt az Itt és Most Társulat, a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) együttműködésében valósul meg, a Ferencváros Önkormányzatának támogatásával. 

   A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg. 

   #budapest150 #pcu

   Nemes Nagy Ágnes Művészeti Gimnázium