A gyáva – színházi előadás premier – interjú Janó Annával

2023. máj 15. | Itt és Most Társulat Hírek és Blog, Saját híreink

Sarkadi Imre: A gyáva című kisregényének adaptációját mutatja be az Itt és Most Társulat. Hét kérdés, hét válasz sorozatunkban legvégül Janó Anna felel Bán-Horváth Veronika kérdéseire.

Hét kérdés, hét válasz sorozatunkban legvégül Janó Anna felel Bán-Horváth Veronika kérdéseire.


Janó Anna A gyáva című előadásban 

A gyáva – színházi előadás premier

2022. október 23-án új színházi előadást mutat be az Itt és Most Társulat.  A darabot Sarkadi Imre: A gyáva c. kisregénye nyomán Varju Nándor rendezte Szintai-Molnár Péter közreműködésével. Főszerepben Janó Anna és Boda Tibor láthatóak. 

BHV: Amikor 2017-ben lediplomáztál a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen, visszatértél az Itt és Most Társulathoz, ahol azóta is improvizációs színházi színészként és trénerként erősíted a csapatot. Emellett voltak hagyományos színházi szerepeid is időnként, most pedig egy monodrámával kínált meg a rendező, Varju Nándi. Hogy viszonyulsz ehhez a műfajhoz? 

JA: A monodráma műfajával az egyetemen találkoztam amikor alapszak után felvételiztem a mesterképzésre. Akkor ennél egy jóval rövidebb anyagot választottam, de nagyon szerettem annak a felelősségét, izgalmát, színeit, hogy magam vagyok minden része az előadásnak. Nálunk viszont szerves része minden pillanatnak Tibi, aki virtuóz módon játssza körbe Éva karakterét. A monodráma egy különleges fajtája a színjátszásnak, mert a koncentráció még sűrűbb mint egy többszereplős darabnál. Kedvelem az ilyen fajta nyomást, és ebben a munkafolyamatban is igyekeztem helytállni.

BHV:A monodráma megnevezés maradt, ám kiegészítéssel került a színlapra: két szájra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kaptál egy partnert, Boda Tibi játsza a férfi szereplőket. Nándi úgy fogalmazott, egy ponton rájöttetek, hogy ez a nő férfiaktól függ, és ezért őket is érdemes megmutatni. Milyennek látod A gyáva Éváját?

JA: Hogy gyáva-e vagy sem, arról nem szeretném lerántani a leplet, a nézőkre bíznám ennek a gondolatnak a befejezését. Éva minden nőben ott van, a maga kétségeivel, bájával, határozottságával, illetve határozatlanságával és esendőségével. Érdekes a bibliai névválasztás is, ez most jutott csak eszembe. Hiszem, hogy minden női néző rá tud kapcsolódni valamelyik ponton, és minden férfi néző találkozott már egyszer egy Évával az életében.

BHV: Nektek hol vannak Évával a közös pontjaitok, és mi az, amiben teljesen elhatárolódsz az általad játszott karaktertől?

JA: Én is nő vagyok, és azt hiszem ez lefed minden érzelmi, és színkavalkádot, amit szeretnek, és “gyűlölnek” bennünk a férfiak.  Elhatárolódásról nem tudok beszélni, mert nem kellett eltartanom magamtól a karaktert, át tudtam adni magam teljesen a játéknak minden sérülés nélkül.

BHV:Szerinted a darabban középpontba Éva sorsa milyen kérdéseket vet fel 2022-ben Magyarországon?

JA: Ha ezt most megválaszolnám, spoilerezném az előadást. Itt a reklám helye, gyertek, és nézzétek meg, és keressük erre választ közösen!

BHV: Intenzív évadkezdésen vagy túl, hiszen A gyáva mellett az Epic Theatre Company: Házasságon innen és túl premierjére is készülsz. Emellett játszol az Itt és Most Társulat impró előadásaiban, tréningeket tartasz, és ne feledkezzünk meg a fix munkádról a Gloriett Fejlesztőházban. Hogyan készülsz a bemutatókra? Van egy titkos időnyerőd?

JA: Én is nagy Harry Potter fan voltam és vagyok, így végtelenül hálás lennék, Hermione időnyerőjéért… De viccet félretéve, minden munkám arra sarkall, hogy okosan és hasznosan osszam be az időmet, ebbe beleértve a pihenésre szánt napokat is. Fontos, hogy ezek ne jutalmak legyenek, hanem magától értetődő dolgok. Egyszerre még soha nem próbáltam két előadást, így ez egy speciális helyzet, de igyekszem mindenhol helyt állni. Persze én is emberből vagyok, így előfordul, hogy elfáradok, vagy dekoncentráltabb vagyok a kelleténél. Szerencsés vagyok a háttérországomért, akik a családom, és a kollegáim, mert mindenhol támogató légkör vesz körül, így azt érzem, hogy van miből tovább menni és töltekezni a nehezebb napokon is.

BHV: Amennyire tudom, Varju Nándival, Boda Tibivel és Szintai- Molnár Petivel idén szeptemberben a próbafolyamat alatt remek hangulatban dolgoztatok. Szerinted mik a fiúk szuperképességei? 

JA: Nándi végtelenül türelmes, szeretetet és megértést sugárzó rendező attitűddel volt jelen, így nagyon könnyű volt a közös munka. Tibi egy maximalista, igazi régi vágású, munka iránt elkötelezett színész. Folyamatosan jelen van, figyel, meghallgat, és a próbát szó szerint veszi, így ötlet dömpingben sosincs hiány az ő részéről, ezeket kedvelem benne. Péter pedig mindentudóként volt jelen, aki ha kellett súgóként, ha kellett technikusként, ha kellett műszakisként, ha kellett elemzőként, vagy partnerként állt a csapat rendelkezésére, amiért nem lehetünk eléggé hálásak neki.

BHV: Mi a kedvenc mondatod az előadásból?

JA: “A mi kettőnk dolga olyan semmilyen még.”

Itt és Most Társulat "A gyáva" című előadásból egy pillanat. A képen Janó Anna és Boda Tibor látható.

Itt és Most Társulat „A gyáva” című előadásból egy pillanat. A képen Janó Anna és Boda Tibor látható.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Jegyváltás: https://ittesmosttarsulat.jegy.hu/program/a-gyava-140294/883988

Sarkadi Imre örököseinek engedélyét a HOFRA Kft. közvetítette.

Köszönöm a beszélgetést Janó Anna kollégámnak.