2022.11.03 – 2022.11.05.

3 NAP – 6 HELYSZÍN – 30+ PROGRAM

Miről szól a RUSZT?

A Ráday utca régóta Budapest egyik kulturális csomópontja, mely az utóbbi időben újra virágzásnak indult. Különlegessége, hogy az utcában és környékén több olyan független színház is működik, amelyek saját játszóhellyel rendelkeznek. Ez nem csak alkalmat teremt a kapcsolódásra, de felelősséget is, hogy más társulatok is bemutatkozhassanak nálunk és mi is minél inkább kapcsolódjunk egymáshoz. Az együttműködésekre, az átjárhatóságra, a kölcsönös rácsodálkozásra fektetjük a hangsúlyt.

Együttműködés

Közös jelenlét

Együttlét

A fesztivál három napja során színes összművészeti program várja a látogatókat, a szervező színházak saját előadásai mellett vendégfellépővel, képzőművészeti, irodalmi és zenei eseményekkel. A workshopokkal és művészeti foglalkozásokkal a látogatókat nyitottságra, párbeszédre és kreativitásra buzdítjuk.

5 színház, az Itt és Most Társulat, a Kettőspont, a MáSzínház, a Pinceszínház és a Stúdió K, Zoltán Áron színész által működtetett VerShaker youtube-csatorna szervezésében, 6 helyszínen, több mint 30 program, köztük közel 20 színházi előadás, workshopok, kiállítások, koncertek kerülnek megrendezésre.

Várunk szeretettel!

Az esemény programjai

Kik töltik meg a RUSZT-ot?

Itt és Most Társulat Művészeti Alapítvány

Az Itt és Most Társulat egyik fő tevékenysége az improvizáció, melynek személyiség-és közösségépítő hatásában maximálisan hiszünk, a másik pedig az Itt és Most Színház és Közösségi Tér működtetése.

Az improvizációban olyan alapértékeket fejlesztünk és hasznosítunk, mint az egymásra figyelés, elfogadás, nyitottság.

Improvizációs estjeinken a közönség ötleteiből építkezünk. Bármilyen formával lépünk színpadra, elmélyült műhelymunka, belső tréningek támasztják alá játékunkat

KETTŐSPONT színház és spirituális ügynökség

Az Új Alkotóműhely elnevezésű csoport 2010-ben alakult fiatal képzőművészek közös elhatározásából a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A csoport a művészetek művelőinek és a társadalom más közösségeinek kapcsolatát vizsgálta és vizsgálja, az előadó- és képzőművészet, valamint a társadalom viszonyát kutatja.

A magabiztos és önálló, kreatív döntéseket meghozni képes közösségek és egyének a társadalom alakításában sikeresen és belátóan vehetnek részt, így idővel közös erővel sikeresen feldolgozhatóak a jelen és a jövő problémái egyaránt.

Pontos helyszínek: Kispont Galéria (Ráday u. 9. fszt. 2.), Kettőspont Színház (Ráday u. 39. fszt. 1.).

MáSzínház

A MáSzínház társulatának tagjai értelmileg akadályozott fiatal felnőttek, önkéntes segítők és színházi szakemberek. A közös munkánkban a bemutatóval egyenértékűen fontos az azt megelőző nevelési folyamat. Drámajátékaink az emberépítést célozzák, feladatuk a személyiségformálás, a kapcsolatfelvétel, a kapcsolattartás, a közlés megkönnyítése.

A dráma szó jelentése: tenni, cselekedni. Jelentéséből következik, hogy aktív részvételt, cselekvést követel minden játékostól. A résztvevők passzív szemlélőből aktív, a történéseket maguk alakító, változtató játékossá válnak, akik egy saját önkifejezési móddal képessé válnak a társadalom felé is kommunikálni, amit érdemes, sőt fontos tudni róluk.

A MáSzínházban 2005 óta folyó pedagógiai és művészeti munka alapvetése az, hogy értelmi sérült tagjainkat nem tekintjük sajnálatra méltó lényeknek. Sokkal inkább olyan egyénekként kezeljük őket, akiknek megvannak a saját adottságaik és személyiségük – ahogy nekünk, orvostudományi szempontból ép embereknek is.

Stúdió K Színház

A Stúdió K elnevezés az állandó változásra és változtatásra utal, a folytonos képzésre, kreativitásra, a közösségben kísérletező, kapcsolat-építő, különleges konfliktusokat kíméletlenül kereső, kíváncsian kutató kritikai műhelyre.

A Stúdió K nagy nemzedéke bejárta előadásaival a világot, tevékenysége ma már tananyag, alkotóinak életműve jelentős, maguk is színházakat, iskolákat hoztak létre. A második és harmadik nemzedék színészei közül is többen meghatározó személyiségei a kortárs kultúrának.

Pinceszínház

A Pinceszínház fontos célkitűzésének tartja, hogy megismertesse és megszerettesse a fiatalokkal a színházat és arra buzdítsa, inspirálja őket, hogy bártan merjenek kérdezni, problémákat felvetni és gondolkodni. A már pályán lévő alkotók mellett, így, a Pinceszínház, lehetőséget biztosít fiatal, kezdő művészeknek is, hogy gyakorlatot szerezzenek és bemutatkozzanak a nagyközönség előtt, valamint osztálytermi előadásokkal és drámapedagógiai foglalkozásokkal továbbra is részt vesz a diákok színházi nevelésében is.

VerShaker

A vers olyan, mint egy jóféle koktél. Rázva, nem keverve. Egyik összetevő a vers szövege, másik az olvasó személyisége, harmadik a körülvevő világ, amiben olvassa, negyedik a hangulat, amiben megtalálja, ötödik a probléma, ami éppen aggasztja, hatodik a szerelme, hogy szeret vagy éppen kidobta, hetedik a pulzusa, légzése, mentálhigiéniája, nyolcadik a verset író költő alakja, ha egyáltalán az olvasó tud róla, és maga a nyelv, amin a verset megírta, kilencedik néhány álmos irodalomóra, tizedik egy emlék egy másik versről, aminek hasonló a mondanivalója, és még sok-sok más édes, keserű, fanyar, sós vagy savanyú hozzávaló. Rázva, nem keverve. Nem a vers szövege, nem a költő, nem az olvasó, valami egészen más: új halmazállapot, új szín, új illat, új íz és új hatás. Mindig itt és mindig most.

Tetszik amit eddig olvastál?
Nézd meg a műsornaptárt!

Partnerek és támogatók

Az ingyenes programok esetében is szívesen fogadunk adományokat, amivel színházunk fenntartását támogatod!

Saját programjaink

A gyáva

Monodráma két szájra

2022.11.04 – Péntek – 20.30
Itt és Most közösségi tér

Éva ma lett 30 éves. 10 éve férjnél van. Luxus életet él. Találkozik egy fiúval. A fiú fiatalabb nála. Szereti Évát. Talán Éva is beleszeret. Talán új életet kezdhet. Talán, talán, talán…

MesélŐk

Családi impró előadás

2022.11.05 – Szombat – 11.00-12.00
Itt és Most közösségi tér

Kíváncsi vagy egy olyan mesére, amiben a szereplőket te találod ki, és te alakíthatod a történetet? Mi eljátsszuk neked! Mi sem tudjuk, milyen hősök kerülnek elő, hiszen a színpadon minden Itt és Most történik. Interaktív mese előadás, amely gyermeklelkű felnőtteknek is erősen ajánlott.

Az előadás ingyenesen megtekinthető, regisztrációhoz kötött

Memento

Megcsavarjuk az idő fonalát

2022.11.05 – Szombat – 19.00
Itt és Most közösségi tér

Néznél egy jó kalandfilmet? Szívfacsaró drámát? Romantikus vígjátékot? Sci-fit, horrort, fantasyt? Melyik történetbe pillantanál bele? Mozizz úgy, ahogy még sosem: élőben, visszafelé, úgy, hogy nem választ el a vászon a szereplőktől.

Mit Játsszunk?!

Társasjátékos party

2022.11.06 – Vasárnap – 14.00-16.45
Itt és Most közösségi tér

Szeretnél egy kicsit kikapcsolódni, lazulni és új embereket megismerni – de nem csak imprós szituációban? Szívesen vennél részt egy szuper hangulatú társasjátékos délutánon?
A program házigazdája társulatunk Győri Zolija lesz, aki színészi vénája mellett társasjáték tervezőként és játékmesterként is dolgozik feleségével Rékával. A páros erre az alkalomra könnyed parti, családi és kártyajátékokkal készül, amiket a helyszínen meg is tanítanak nektek. Gyere el, próbálj ki néhány felemelő és vidám játékot, lazulj és kerülj közelebb játékostársaidhoz.

Részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött:

Jumper

Improvokál társulat

2022.11.06 – Vasárnap – 17.00-19.00
Itt és Most közösségi tér

A JUMPER a társulat jól bejáratott, kilenc éves előadása, mely 60 perc izgalmat és nevetést nyújt improvizációs játékok és jelenetek folyton változó keverékével, bárhol, bármikor, bárkinek. Az előadás alkalmával nincs előre megírt forgatókönyv, nincs előre begyakorolt jelenet, csak a színészek, és a közönség ötletei, amikből aztán jelenetek születnek a színpadon.

Beszélgetés Bán-Horváth Veronikával

VerShaker költőbemutató

2022.11.06 – Vasárnap – 19.00
Itt és Most közösségi tér

A VerShaker két éve sorra járja a Ráday utca színházait, és élőben rögzített műsorok keretében mutatja be az adott játszóhelyet és annak olyan művészeit, akik a lírai költészet területén is tevékenykednek. Az Itt és Most Színház és Közösségi Térben Bán-Horváth Veronika lesz a VerShaker főszereplője, aki amellett, hogy az Itt és Most impró színésze és trénere, kiváló költő is, második verseskötete 2023 tavaszára várható.

Az Általános Szerződési Feltételeket ITT találod.