A weboldal látogatásával és használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát.
A weboldal látogatásával és használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát.
A kép a 2019-es START Feszt plakátját ábrázolja. A Start Feszt 2019.01.24-.01.27. között kerül megrendezésre.

A fesztivál minden programja ingyenes, azonban regisztrációhoz kötöttek.

A kép a 2019-es START Feszt programleírását ábrázolja

Szezám alapozó imprókurzus – betekintő

2019.01.24. csütörtök – 0. nap, 18:30 – 21:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Próbáld ki magad új helyzetekben! Január 31-én induló alapozó imprókurzusunkba a Startfeszten ingyen betekinthetsz. A közös játékra kezdőket, újrakezdőket várunk. Bővebb információ: 

http://ittesmosttarsulat.hu/jatszani-szeretnek/szezam-alapozo-improkurzus/

Megnyitó

2019.01.25. péntek – 1. nap, 19:30

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Az Itt és Most Színház és Közösségi Tér hivatalos megnyitója

Az utca embere – József Attila különkiadás

2019.01.25. péntek – 1. nap, 20:00 – 21:30:

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Gyere el, beszélgess kicsit a műsorvezetővel, meséld el nekünk egy kedves történetedet, oszd meg velünk néhány gondolatodat.  Minden, ami veletek történik, érdekes, és biztos, hogy mindenki inspirálni fog minket arra, hogy improvizáljunk az élményeiből. Mi köze az utca emberének József Attilához? Gyere el az előadásra, és derítsük ki együtt!

Ábelesz-kóbelesz – Zenés népmese-játék

2019.01.26. szombat – 2. nap, 10:00 – 11:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

A Tekergő Meseösvény Egyesület gyermek előadása

Volt egyszer hol nem volt, volt egyszer egy boldog király. Ez a király azonban tett egy meggondolatlan ígéretet és anélkül, hogy tudná, mit tesz, odaígérte a lányát az ördögnek. Amikor elérkezik az idő, jön is az ördög a lányért. Megpróbáljuk az ördögöt átverni, de biza nem sikerül, mégis oda kell adni a királylányt. A pokolban viszont találkozik Jánoskával, együtt szolgálják egy ideig az ördögöt, míg meg nem szöknek. A hosszú hazafele vezető úton, az ördög inasát végre be tudjuk csapni, végül még magát az ördögöt is.

Mit játsszunk?

2019.01.26. szombat – 2. nap, 16:00 – 20:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Társasjáték klub

Január... lezajlottak az év végi fényes ünnepek, jönnek a borongós, hideg napok, korán sötétedik. Dobjuk fel egy kicsit az évkezdést egy remek társasjáték partyval!:)
A délutánt a @Mit játsszunk? Társasjátékos vlog vezetői és arcai Győri Zoli és Réka vezetik, így velük is lesz lehetőség találkozni, beszélgetni, játszani.

FISZ ALL-STAR irodalmi est

2019.01.26. szombat – 2. nap, 20:00 – 21:30

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

 

Irodalmi kávéház a Fiatal Írók Szövetsége szervezésében

 

Első blokk: régi motorosok

Vendégek: Csepregi János, Neszlár Sándor, Mécs Anna

Csepregi János: Morgensternt tiszta papírra (NOW Books & Music, 2018.)

Csepregi új kötetének versei egyszerre roppant személyesek és legalább annyira kérlelhetetlenek. Ezt a műtétsorozatot nem előzi meg fájdalomcsillapítás. A versek nyílt sebként tárulnak fel előttünk, és mi – szégyentelen voyeur-ök – csak állunk a boncasztal mellett. Kényelmes volna elhinni az önhazugságot; hogy mindez nem a mi háborúnk, nem a mi ki- és bevándorlásunk (akár képletesen, akár hétköznapi értelemben), nem a mi szétesett családunk, nem a mi halálunk és nem önmagunk folyamatos és hasztalan keresése. (Huszty Gergely)

Neszlár Sándor: Egy ács nevelt fiának lenni (Magvető, 2018.)

Neszlár Sándor kötete izgalmas kísérleti próza: a szerző minden lefutott kilométerhez ír egy mondatot. Ezekből a mondatokból áll össze a regény, amelyet a futó hol koncentrált, hol szabadon áramló gondolatai és képzettársításai töltenek meg élettel. Mondatai is különlegesek: szinte mind személytelen, elfedni próbálja elbeszélőjét.

A futóírás kísérlete meglepő eredménnyel zárul. A személytelen megfogalmazás végletesen személyessé teszi a szöveget. Mindegy is, hogy az ismeretlen elbeszélő férfi vagy nő, öreg vagy fiatal, író vagy épp egy ács nevelt fia, hiszen észrevétlenül a barátunk lesz. Tanúi leszünk küzdelmeinek és szabadságának. A futás ritmusa szerint ismerjük meg élete fontos pillanatait, járjuk be meghatározó helyszíneit.

Mécs Anna: Gyerekzár (Scolar, 2018.)

(Margó-díj, 2018)

Egy kislány, aki szeretne megtanulni zongorázni, de a zongoratanárnő inkább az ujjaira csapja a zongora fedelét. Egy fiatal lány, aki valami öröklődő génhiba folytán nem tud megállni a növekedésben. Egy fiatal lány, aki keresztény akar lenni, de sehogy sem sikerül. Egy fiatal lány, aki zsidó akar lenni, de sehogy sem sikerül. Fiatal lányok, akik egyszerre keresztények és zsidók. Fiatal lányok, akiket nem érdekel az egész. Fiatal nők, akik szeretnék megérteni az apjukat, de sehogy sem jön ki a matek. Fiatal nők, akik szeretnék megérteni a férfiakat, de sehogy sem jön ki a matek. Egy fiatal nő novellái, aki egy matematikus lírai arányérzékével ír, és akinek figurái sebezhetőségükben is önazonosak.

Második blokk: friss hangok

Vendégek: Lukács Flóra, Makáry Sebestyén, Élő Csenge

Moderál: Mezei Gábor, a FISZ líra műhelyének vezetője

A Fiatal Írók Szövetségének líra műhelye 2019-től az Itt és Most Színház és Közösségi Térben fog működni. Vajon milyen szövegek töltik majd meg a tereket? Hallgassunk bele a műhely résztvevőinek verseibe.

Animációs rövidfilmek

2019.01.26. szombat – 2. nap, 21:30 – 22.30

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

 

Válogatás az utóbbi évek legsikeresebb erdélyi animációs filmjeiből.

 

Mátyás, Mátyás 

animációs film, dokumentumfilm, 13 perc, 2009

Rendező: Felméri Cecília

2018-as év Mátyás király-emlékév volt. Vajon mit mesélnek Kolozsvár helyi lakosai városuk híres szülöttjéről, Mátyás királyról?

Felméri Cecília dokumentum animációként határozta meg alkotásának műfaját. 24 órányit forgatott és utána rajzolta-rajzoltatta meg a klipben szereplő karaktereket. 

 

Babuka a fűben

animációs film, dokumentumfilm, 11 perc, 2017

Rendező: Búzási Gyopár

Babuka, egy gyönyörű, fiatal nő, a háború idején mesébe illő történetet élt meg: a legnagyobb nyomor közepén felbukkant egy titokzatos amerikai megmentő, aki szerelemből – az új élettől kezdve – mindent meg akart adni neki. Babuka akkor még nem tudta, hogy ki is, illetve kivé válik ez a fiatalember, de sok év múlva fény derült a kilétére, és ez mindent átértelmezett.

 

Szezon után

animációs film, 10 perc, 2017

Rendező: Láng Orsolya

Egy szezon utáni kis halászfaluban egyik nap olyan, mint a másik. A helyi lakosok a táj elemeiként élnek egymás mellett. Egy apró kibillenés azonban elég ahhoz, hogy megtörje a rutint, és a zárt világok egymásra nyíljanak. A különleges napok nem első látásra tűnnek fel, hanem amikor véget érnek.

 

Ariadné fonala 

animációs rövidfilm, 9 perc, 2009 

Rendező: Bertóti Attila

Adott az ókori görög történet alaphelyzete: a labirintus, a Minótaurusz, Thészeusz, Ariadné, és persze a fonal. A főhős belép az útvesztőbe, indulhat a keresés!

MesélŐK

2019.01.27. vasárnap – 3. nap, 10:30 – 11:30

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

Az Itt és Most Társulat családi előadása

Improvizációs előadás gyerekeknek és felnőtteknek az Itt és Most Társulattal. Készülünk nektek valamivel… kíváncsi vagy egy olyan mesére, amiben a szereplőket te találod ki és te alakíthatod a történetet? Mi eljátsszuk neked! Mesés előadásaink a gyerekek ötletei alapján születnek meg, nézőink megtapasztalják a fantázia teremtő erejét, a pillanat varázsát.

Workshop – kikelő maglabda készítése

2019.01.27. vasárnap – 3. nap, 15:00 – 17:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

A Messzelátó Egyesület programja

A maglabda készítés egy ősi módszer a magok csírázóképességének megőrzésére. Ezt a módszert kicsit megváltoztatva, irodai papírhulladékból készítünk kikelő “érméket”. Ez egy gyorsan elkészülő, különleges, saját készítésű ajándék is lehet egy üzenettel ráírva. Foglalkozás közben kötetlenül beszélgetünk újrahasználatról, a papírszelektálásról és a városi környezetünk zöldítéséről. Az érmékbe/képeslapokba különböző magokat helyezhetnek el a résztvevők (többnyire szezonális virágokat vagy fűszernövényeket) illetve díszíteni is tudják őket 8-10 féle természetes festékkel (pl.:cékla, spenót, kakaó, paprika).

Aki bújt, aki nem BEMUTATÓ

2019.01.27. vasárnap – 3. nap, 19:00  –  21:00

1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel u. 15. felől)

A Theater na de Dam Budapest előadása

Budapesti középiskolások színházi előadása második világháborús személyes történetek alapján. Az előadást a fiatalok által készített interjúk alapján írta és rendezte Kallós Viola és Linda Bosch. A produkció a Theater na de Dam holland közösségi színházi produkció támogatásával jött létre.

Partnereink, támogatóink:

  • Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata
  • Tekergő Meseösvény Egyesület
  • Mit játsszunk? társasjáték klub
  • Fiatal Írók Szövetsége
  • Messzelátó Egyesület
  • Theater na de Dam Budapest

 

WordPress Theme built by Shufflehound. © Copyright 2018, Itt és Most Társulat - made by Postuse Agency              ÁSZF